Its footpaths are “tortuous”, the roof likely to “channel wind and rain” and its myriad columns – meant to evoke a forest – are incongruous with the vast landscape surrounding it.

So says the government’s design ­watchdog over plans for a controversial £20m visitor centre at Stonehenge, the megalithic jewel in England’s cultural crown. CABE, the Commission for Architecture and the Built Environment, has criticised the design of the proposed centre, claiming the futuristic building by Denton Corker Marshall does little to enhance the 5,000-year-old standing stones which attract more than 800,000 visitors each year.

Its concerns are the latest chapter in the long saga surrounding the English Heritage-backed project, and follow a ­government decision two years ago to scrap on cost grounds a highly ambitious £65m scheme to build a tunnel to reroute traffic to protect the World Heritage site.

More

Caroline Davies
Guardian

Advertisements